Esther Oostlander

Esther Oostlander

Project coordinator, mentaal- en fysieke trainer

Ik ben in 1969 geboren en vervolgens opgegroeid in de buurt van Rotterdam. Voor opleiding en werk ben ik jarenlang regelmatig verhuisd. Van Heerenveen tot Den Haag en van Doetinchem tot Amsterdam. Sinds 2005 ben ik woonachtig in Friesland.

Opleiding en werkervaring :

Na de Havo heb ik het CIOS gedaan, een sportopleiding. Daar heb ik mij gespecialiseerd in judo, zwemmen, fitness en sporten met minder validen. Bij de Judo Bond Nederland heb ik later ook mijn lesbevoegdheid voor jiu-jitsu gehaald. Voor judo ben ik in het bezit van de 3e dan en voor jiu-jitsu de 4e dan. Na een paar jaar op sportscholen te hebben gewerkt, begon ik in 1996 mijn loopbaan bij justitie. Aan de ene kant als sportdocente voor gedetineerden en aan de andere kant als weerbaarheidstrainer voor personeel. In de loop der jaren ben ik mij steeds meer gaan richten op alle facetten van weerbaarheid en de weerbaarheid voor verschillende doelgroepen. Zo heb ik naast justitiepersoneel ook trainingen gegeven aan jongeren vanaf 10 jaar, ouderen vanaf 55 jaar, maatschappelijk werkers, openbaar vervoer medewerkers, etc. Gedurende mijn werkzaamheden voor justitie heb ik cursussen als “Rots & Water” en “Mental Coaching” gevolgd.

Persoonlijke ervaringen op het gebied van fysieke en mentale weerbaarheid :

Op mijn 9e ben ik begonnen met judo en al snel ging ik ook wedstrijden doen. De eerste keer dat ik besefte dat fysiek de beste zijn niet het enige is, was toen ik op mijn 15e zonder coach deelnam aan het Nederlands Kampioenschap voor senioren. Een ervaring rijker, maar ver verwijderd van een medaille. Een paar jaar later begon ik tevens met het beoefenen van jiu-jitsu, ook wel “kunst van de zelfverdediging” genoemd en eigenlijk de moeder van het judo. Ook hierin ging ik wedstrijden doen en na vele zware trainingsuren leidde dit in 1994 en 1997 tot het behalen van de Wereldtitel in respectievelijk ItaliĆ« en Finland.

Het beoefenen van mijn sport op zowel recreatief- als op topniveau, vroeg een bepaalde fysieke en mentale weerbaarheid van mij maar gaf mij dit ook. Grenzen verleggen en jezelf uitdagen. Van jezelf verliezen en van jezelf winnen. Dat alles levert uiteindelijk zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen op.

In de gevangenis heb ik gewerkt met verschillende groepen: zware criminelen, kruimeldieven, verslaafden en jongeren. Een werkomgeving met regelmatig (dreigende) crisissituaties. Hiervoor trainde en leidde ik een speciaal calamiteitenteam.